Virtuaalisessa tiimissä voidaan työskennellä samassa huoneessa samanaikaisesti tietokoneella viestimällä kasvokkain. Ääripää virtuaalisesta viestimisestä on työskentely tietokoneella eri puolilla maapalloa eri kellon aikaan. Viestintä tällöin tapahtuu pääsääntöisesti pelkästään tietoliikenteen välityksellä. Internet tarjoaa jatkuvasti uusia palveluja virtuaaliseen työskentelyyn. Suosituimmat ovat tällä hetkellä google docs ja skype.

Tästä päästäänkin virtuaalisen työskentelyn tarjoamiin hyötyihin. Työntekijöiden ei tarvitse olla samanaikaisesti läsnä toteutusta tehdessä, joten työnteko on joustavaa mutta samalla tehokasta. Google docs antaa jopa sen mahdollisuuden että virtuaalisen tiimin jäsenet näkevät reaaliaikaisesti mitä tiimin jäsen kirjoittaa dokumenttiin. Se on erinomainen apuväline esimerkiksi opiskelussa. Olemme monesti luokkatovereiden kanssa käyttäneet tätä internetpalvelua. Skype on oiva internetpalvelu, mikäli virtuaalinen tiimi haluaa pitää esimerkiksi kokouksia kasvokkain tai kahdenkeskisiä haastatteluja. Sen avulla voi myös lähettää viestejä ja jakaa tiedostoja. Pelkästään täysin tiedostojen jakamiseen tai tallentamiseen erikoistunut palvelu internetissä on melko monelle tuttu Dropbox. Se tarjoaa käyttäjälle heti rekisteröityään 2GB ilmaista talletustilaa ja ostamalla saa lisää tilaa. Toinen tallennuspalvelu joka tarjoaa rajattomasti tallennustilaa ja vielä täysin ilmaiseksi on Microsoftin Onedrive. Omaa kokemusta tästä ei ole, mutta uskon sen olevan hyödyllinen esimerkiksi opiskelijoille.  

Virtuaalinen tiimityöskentely eroaa monessakin mielessä kasvokkain työskentelystä. Huomattavin ero on se että ihmisen eleitä ja kasvojen ilmeitä ei päästä näkemään. Jos virtuaalinen tiimi ei käytä skypeä tai muuta reaalivideopalvelua, puuttuu ihmisten kasvokkain kanssakäyminen kokonaan. Kun puhutaan virtuaalisen tiimin johtamisesta, tarkoitetaan ihmisten johtamista verkossa sekä virtuaalijohtamisesta.

Strategisesta johtamisesta on puhuttu jo vuosia, johtamisesta ylipäätänsä. Virtuaalisen tiimin johtaminen ei ole vielä tuttua. Syy on siinä että se eroaa monella tapaa ”tavallisesta” johtamisesta. Virtuaalisen tiimin työntekijät saattavat sijaita eri puolella maapalloa, joten väistämättä törmätään aika-, kulttuuri- ja käytöseroihin. Esimiehen sosiaalinen läsnäolo puuttuu fyysisen etäisyyden vuoksi, siksi suhteiden ja luottamuksen rakentaminen on myös hankalampaa. Johtamisen tapa ja muoto on siis hyvinkin erilainen. Perinteistä tiimiryhmää, joka sijaitsee esimerkiksi samassa toimistossa, on huomattavasti helpompi koordinoida ja johtaa. Virtuaalisessa tiimissä esimiehellä on tärkeä rooli. Ajattelisin asian niin, että koska esimies ei ole sosiaalisessa kanssa käymisessä ryhmänsä kanssa, on tällöin palautteella ja muulla viestimisellä isompi merkitys. Viestimisen keinoista palaute ja kannustus rakentavat luottamusta. Se tekee esimiehen ja alaisen suhteesta vankemman.