Luin muiden opiskelijoiden blogikirjoituksia, monissa kirjoituksissa oli paljon samaa kuin omassani. Joissakin blogeissa oli myös sellaisia avoimuuden näkökulmia, joita en tullut itse edes ajatelleeksi. Se sai miettimään avoimuutta uudestaan. Esimerkiksi avoimuuteen vaikuttaa myös se onko toimistohuoneet avoimia vai lukittuja huoneita, tällaista en osannut ajatella. Monessa kirjoituksessa korostettiin myös sitäkin että avoimuus lähtee omasta itsestään, miten on vuorovaikutuksissa muiden kanssa.

Koen itse omaavani hyvät vuorovaikutus taidot. Hyvä työilmapiiri ja tätä kautta avoimuus lähtee työntekijöistä, siksi pyrinkin siihen että edesautan hyvää yhteishenkeä kommunikoimalla muiden kanssa. Vuorovaikutus on tärkeää, siten työntekijät kokevat olonsa hyväksytyksi. Kun koetaan olo ryhmässä hyväksytyksi, ihminen uskaltaa olla myös avoin.

Moni googlesta selaamani artikkeli oli jo blogeissa käytössä. Törmäsin artikkeliin vuodelta 2013, vuosiluvusta huolimatta kirjoitus oli mielestäni edelleenkin paikkaansa pitävä ja pystyin jopa samaistumaan siihen. Kirjoitus kertoo professori Janne Tienarin ajatuksista uuden sukupolven johtamisesta. Janne puhuu z-sukupolvesta, joita on johdettava tavoitteiden kautta, ei niskaan hengittämällä. Tavoitteet on purettava ja niistä on keskusteltava. Z-sukupolvella tarkoitetaan nimenomaan nuorta sukupolvea, jotka ovat eläneet sosiaalisessa mediassa ja tietotekniikka on osa arkea. Janne määrittelee kirjaimen Z:n adjektiiveinä; uusi, jännä ja vähän pelottava. Z-sukupolvella vuorovaikutustaidot ovat erilaiset, he ovat tottuneet nopeaan kanssakäymiseen ja päivittäiseen median käyttöön. Globaalien mediajättien vaikutusvalta on kasvanut, mikä on kasvattanut yritysviestintää ja maineen merkitystä. Organisaatioissa viestintä ja tarinat ovat tärkeämpiä kuin 15 vuotta sitten. Nuori sukupolvi ei kaipaa hierarkiaa, vaan puitteita toimia ja tilaa hengittää. Nuoret toivovat myös saavansa paljon palautetta, koska kommunikaatio on nuorelle sukupolvelle itsestäänselvyys. Luottamus näyttäytyy z-sukupolvelle avoimuutena, läpinäkyvyytenä ja individualistisena yhteisöllisyytenä. Vuorovaikutukselle asetetut tavoitteet ja käytännöt muuttuvat. Hyvä johtajuuskin muuttuu, siihen kuuluu henkilökohtaisuus, joustavuus, avoimuus, moniarvoisuus, oikeudenmukaisuus ja johdonmukaisuus.

Lähde: http://pienyrityskeskus.aalto.fi/fi/current/news/2013-02-07/